VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

VECKANS KLURING V. 51

Publicerad 2012-12-21 09:50:00 i Veckans kluring,

Hur många gånger om året träffas Empire State Building i New York av blixten?
 
1) 50 gånger
 
2) 100 gånger
 
3) 200 gånger
 
4) 300 gånger
 
Inspiration hämtad från Illustrerad vetenskap
 
Bildkälla: http://ionenewsone.files.wordpress.com/2012/08/empire-state-building-shooting.jpg

PORTSÄTT AV GALILEO GALILEI

Publicerad 2012-12-19 10:03:00 i Allmänt, Fysik,

Galileo Galilei, 1564 – 1642, italienare

galileo 

Galileo Galilei har kallats den moderna astronomins fadern. Han är mest känd för sitt påstående att jorden rör sig runt solen, vilket den katolska kyrkan tvingade honom att ta tillbaka då det gick emot den orda­granna tolkningen av den Heliga skrift som sa att jorden var den fasta punkten mitt i universum. Trots att han tog tillbaka sitt påstående hölls Galileo i husarrest resten av sitt liv. 
Galileo var mycket mer än en försvarare av vetenskap gentemot religiösa dogmer. Han var en av de första som använde teleskop för astronomiska observationer. Galileo hörde talas om det första teleskopet eller “det magiska röret” som sägs ha uppfunnits av Lippershey i Holland 1608 och byggde sitt eget teleskop 1609. När han använde det upptäckte han stjärnor som inte syntes med blotta ögat, Jupiters månar och bergen på månen. Han publicerade sina resultat 1610.

Europa är en av Jupiters fyra ”galileiska” månar. Europas yta är täckt av tjocka isflak och råkar ut för många meteoritnedslag som smälter undan isen. Det smälta vattnet rinner över nedslagspunkten innan det åter fryser till is och gör ytan jämn och slät.

Under mindre än en vecka detta år upptäcktes Jupiters fyra största månar­; Io, Ganymedes, Europa och Callisto, vilka fortfarande kallas för de galileiska månarna. Han såg också att månarna gick i omloppsbanor kring planeten. Detta gick naturligtvis emot den geocentriska synen av universum, att allt snurrade kring jorden. 
Galileo experimenterade och insåg att fallande objekt accelererar oberoende av sin massa, men det var inte genom att släppa bollar med olika sorters massa från lutande tornet i Pisa, ännu en myt, utan genom att rulla dem nerför backar. Hans många experiment hjälpte till att etablera moderna vetenskapliga metoder. Olik andra naturfilosofer före Galileo, mätte han det som observerades. Han försökte även beräkna höjden på berg på månen genom att mäta deras skuggor. Innan Galileos tid diskuterade lärda män varför saker och ting händer och vad som skulle komma att hända. 
Kyrkan kungjorde ofta saker utifrån den Heliga skrift men Galileo, som trots allt var en hängiven katolik, insisterade på att mäta det han kunde se och drog slutsatser av mätningarna. Galileo ville veta exakt vad som hände istället för vad man trodde skulle hända. Hans syn var helt vetenskaplig. Han grundade den moderna analytiska metoden och var på många sätt hundratals år före sin tid.

 

Inspiration och bildkälla: http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2826

KAN MAN SPRINGA IFRÅN EN ALIGATOR?

Publicerad 2012-12-07 09:34:00 i Allmänt, Biologi,

Det finns en myt som säger att för att undankomma en Aligator ska man springa sick-sack. Då kommer påståendena; har du någonsin sett en aligator på film eller i verkligheten jaga ett byte på en öppen yta eller jaga en människa?
 
Svaret är nog nej, eftersom de inte vanligtvis inte jagar sina byten utan förlitar sig på sin snabbhet. De ligger och lurar i vattnet tills något djur dricker eller häckar då den slår till - en blixtsnabb attack så det andra djuret inte hinner reagera. 
 
För det andra skulle medelmänniska kunna springa ifrån en aligator för den är inte så springuthållig. Den är mycket farligare i vattnet än på land. 
 
Så, ja, du skulle kunna springa ifrån en aligator sick-sack och även om du sprang rakt framåt.
 
HÄR finns flera intressanta artiklar om hur en aligator fungerar!
 
Bildkälla: http://static.ddmcdn.com/gif/alligator-feeding-frenzy.jpg
 
 
 
 

PORTRÄTT AV LOUIS PASTEUR

Publicerad 2012-12-05 09:04:00 i Allmänt, Biologi, Kemi,

Louis Pasteur, 1822 – 1895, fransman

Liksom många av de främsta vetenskapsmännen hade Louis Pasteur ingen gynnsam start på sin karriär. Han ansågs som en medioker student av sin kemilärare. Ändå kom Louis Pasteur att bli en av de viktigaste kemister och biologer inom medicinens historia. Pasteur är mest känd för att demonstrera hur man förhindrar mjölk från att bli sur genom att värma upp den, den process som kallas pastörisering. Pasteur var övertygad om att mjölken förstördes av bakterier, vilket i sig var ett genombrott – men han gick ytterligare ett steg och visade att bakterier även kunde framkalla sjukdomar hos människor. Hans experiment var de första som bevisade det vi idag tar för givet, att bakterier och virus är orsaken till sjukdomar. 

När Pasteur upptäckt orsaken till infektionssjukdomar började han leta efter ett botemedel. Han fann att en speciell bakterie eller virus orsakade en specifik sjukdom. Han framställde då en artificiell version av bakterien som var tillräckligt potent att producera ett immunsystemförsvar men inte tillräckligt stark för att orsaka en fullt utvecklad sjukdom. 

Pasteur uppfann ett vaccin mot rabies vilket ledde till grundandet av Pasteur Institute 1888. 
Han upptäckte även mjältbrandsbakterien och utvecklade ett vaccin mot den. 
Den här upptäckten revolutionerade behandlingen av infektionssjukdomar. Louis Pasteur kan sägas ha startat den moderna eran inom medicinen. Hans upptäckter har bidragit till att öka människans livslängd sedan 1800-talet och vacciner har i allt större utsträckning minskat dödligheten bland barn. Hans arbete har påverkat så gott som alla människor, kanske mer än någon annan upptäckt i historien.
 
Inspirationskälla: http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2826
 

VAD ORSAKAR DOFTEN AV REGN?

Publicerad 2012-12-04 08:58:00 i Allmänt, Biologi, Kemi,

När det regnar har du säkert kännt att det doftar på ett speciellt sätt. När det regnar blandas de organiska ämnena runt, det gör att aromatiska ämnen frisätts. Aromatiska ämnen är kolväten som alla avger en doft. 
 
När det regnar mättar regndropparna luften vilket gör att dessa doftämnen kommer in i vår näsa. När jorden blir blöt frigörs också sporer som bakterierna ger upphov till, vilket ger en doft. De bakterier som står för nedbrytningen av träd och växter är en av de vanligaste "regndofterna". 
 
Lär mer HÄR!
 
Bildkälla: http://knipbloggen.files.wordpress.com/2012/06/regn_334523d_158627765_169210551.jpg

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela