VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV LOUIS PASTEUR

Publicerad 2012-12-05 09:04:00 i Allmänt, Biologi, Kemi,

Louis Pasteur, 1822 – 1895, fransman

Liksom många av de främsta vetenskapsmännen hade Louis Pasteur ingen gynnsam start på sin karriär. Han ansågs som en medioker student av sin kemilärare. Ändå kom Louis Pasteur att bli en av de viktigaste kemister och biologer inom medicinens historia. Pasteur är mest känd för att demonstrera hur man förhindrar mjölk från att bli sur genom att värma upp den, den process som kallas pastörisering. Pasteur var övertygad om att mjölken förstördes av bakterier, vilket i sig var ett genombrott – men han gick ytterligare ett steg och visade att bakterier även kunde framkalla sjukdomar hos människor. Hans experiment var de första som bevisade det vi idag tar för givet, att bakterier och virus är orsaken till sjukdomar. 

När Pasteur upptäckt orsaken till infektionssjukdomar började han leta efter ett botemedel. Han fann att en speciell bakterie eller virus orsakade en specifik sjukdom. Han framställde då en artificiell version av bakterien som var tillräckligt potent att producera ett immunsystemförsvar men inte tillräckligt stark för att orsaka en fullt utvecklad sjukdom. 

Pasteur uppfann ett vaccin mot rabies vilket ledde till grundandet av Pasteur Institute 1888. 
Han upptäckte även mjältbrandsbakterien och utvecklade ett vaccin mot den. 
Den här upptäckten revolutionerade behandlingen av infektionssjukdomar. Louis Pasteur kan sägas ha startat den moderna eran inom medicinen. Hans upptäckter har bidragit till att öka människans livslängd sedan 1800-talet och vacciner har i allt större utsträckning minskat dödligheten bland barn. Hans arbete har påverkat så gott som alla människor, kanske mer än någon annan upptäckt i historien.
 
Inspirationskälla: http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2826
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela