VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV ALBERT EINSTEIN

Publicerad 2012-11-14 13:58:00 i Allmänt, Fysik,

Albert Einstein, 1879 – 1955, tysk-schweizare-amerikan
 
Einstein föddes i Tyskland den 14 mars 1879. Uppmuntrad av pappan som var elingenjör, studerade Einstein vid Zürich Polytechnic Institute tills han var 21 och fick sedan anställning på det schweiziska patentverket. 

Einstein gav oss en modern verklighetsvision. Hans relativitetsteori räknas fortfarande som den bästa teorin som vi har idag för att förklara universum. 
Om någon vetenskapsman kan beskrivas med en ekvation så är det Einstein. E=Mc² är utan tvekan världens mest kända ekvation och dess upptäckare är världens mest välkända vetenskapsman. 
E=Mc² var den del av Einsteins arbete om relativitet som vände upp och ner på mycket av Newtons arbete. Einstein demonstrerade att rymd och tid inte är absolut. Vi lever i ett relativitetsuniversum. I Einsteins universum formar materia och energi rymd och tidens gång.

Tidsförvrängning Bild av en förvrängd klocka mot en stjärnhimmel. Detta representerar den förvrängning av tiden som uppstår vid hastigheter nära ljusets och i starka gravitationsfält. Effekten påvisades av Einstein.

Men vad exakt betyder E=Mc²? Rent grundmässigt att massa är otroligt koncentrerad energi. Vilket objekt­ som helst med massan M kan ses innehålla energin E. Det är E=M-delen, c är ljusets hastighet (300 000 km/s). Här finns förklaringen till exempelvis­ atombombens och solens kraft. 
Även om E=Mc² förklarar hemligheten med materia, så var det inte Einsteins viktigaste teori. Det var hans teori om gravitation, känd som den allmänna relativitetsteorin, som beskrivs ”som det största klivet inom vetenskaplig föreställning i historien”. Det var den första egentliga gravitationsteorin sedan Newton och den publicerades 1915. Enligt den kan gravitation påverka tid och rum. Som exempel, solens gravitation kan ändra tid och rum så att summan av en kvadrats vinklar inte längre blir 360 grader. 
Före Einstein hade ingen tänkt på att gravitation ändrar tid och rum. Den allmänna relativitetsteorin ledde bland annat till big bang-teorin om universums ursprung och förutspådde­ existensen av svarta hål. 
Einstein fick nobelpriset i fysik 1921 för sitt arbete om den fotoelektriska effekten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela