VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV SIR ISAAC NEWTON

Publicerad 2012-11-07 10:02:00 i Allmänt, Fysik,

Sir Isaac Newton, 1642 – 1727, engelsman 


Före Isaac Newton var ren vetenskap egentligen filosofernas fristad där de utvecklade storslagna planer­ baserade på inget mer än deras intellekt­. Newtons teorier däremot var matematiska och kunde bevisas med experiment. På många sätt var nog Isaac Newton världens första sanne vetenskapsman. Under sin livstid upptäckte han gravitationskraften­ och räknade ut hur solsystemet fungerar­. Newton var nyfiken och ville lära sig det mesta. Han var under olika perioder av sitt liv filosof, fysiker, naturvetare, matematiker, uppfinnare, astronom och även alkemist. I hans mest kända arbete, Principia Mathe­matica, beskriver han universell gravitation, de tre rörelselagarna och lade grunden till klassisk mekanik. Han var den första som visade att rörelser av objekt på jorden och planeternas rörelser bestäms av samma naturlagar. Dessa lagar lade grunden för den vetenskapliga revolutionen.

Solsystemet. Newtons upptäckt av gravitationen gav honom möjlighet att förklara hur och varför solsystemet fungerar.

En annan av Newtons kända upptäckter är hur ljuset beter sig. När solljus passerar genom ett prisma kommer alla spektrats färger fram, från rött till violett. Det verkar självklart för oss idag men Newton var den första som kom fram till att vitt ljus är uppbyggt av alla färgerna i spektrat. 
Det här är bara de viktigaste av Newtons upptäckter. Han uppfann även spegelteleskopet 1668 eftersom han trodde det var omöjligt att göra en teleskoplins som inte förvrängde färgerna (kromatisk avvikelse).

Kopia av det andra spegelteleskopet ritat och byggt 1671 av engelske astronomen­ sir Isaac Newton. Han presenterade spegelteleskopet 1672 vid Royal Society i London.

Ett spegelteleskop (reflektor) fokuserar ljus med hjälp av en parabolspegel som reflekterar till en annan spegel högre upp i teleskopet. Den spegeln reflekterar i sin tur bilden till okularet. 
Som matematiker upptäckte han binomialteorem och utvecklade differential- och integralkalkyl. Men han tillbringade faktiskt mer tid som alkemist än han gjorde som vetenskapsman­ i modern betydelse. Newton skrev mycket om alkemi och försökte förgäves hitta en ”de vises sten” som kunde få vanlig metall att förvandlas till guld. 
Den välkända historien om det fallande­ äpplet som träffade Newton i huvudet och ledde till hans insikt om gravitationen är en myt.

Informationen är tagna HÄR ifrån!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela