VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV MICHAEL FARADAY

Publicerad 2013-02-13 10:43:00 i Allmänt, Fysik,

Michael Faraday, 1791 – 1867, engelsman
 
Likt många av de forskare vars arbete­ förändrat vår värld, hade Michael­ Faraday ingen formell utbildning. Trots detta är det mycket tack vare hans arbete som vi idag kan använda elektricitet som vi gör. Dagens elektriska värld är baserad på principer som Faraday upptäckte för 150 år sedan. Transformatorn, batteriet, den elektriska motorn och generatorn är alla frukter av hans forskning. 

Michael Faraday började sin karriär som lärling till en bokbindare. Han blev speciellt intresserad av elektricitet från de böcker han band och läste. Efter att ha lyssnat på en föreläsning av den berömde vetenskapsmannen Humphry Davy blev Faraday Davys assistent, vilket gav honom tid och ekonomisk möjlighet att börja med sin forskning. Även om Faraday var en enastående kemist som kom på vägar att förvandla gas till vätska och upptäckte flera kemikalier var det hans forskning med elektricitet som förändrade världen. 

Under 1830-talet gjorde Faraday otroligt många upptäckter. Han utvecklade batteriet. Han byggde den första Faraday-buren som skärmar av elektromagnetisk strålning. Numera kan de flesta studera en Faradaybur i sitt kök – mikrovågsugnen skulle vara en mycket otrevlig apparat om den inte var innesluten i en Faradaybur. 
Upptäckten av elektromagnetisk induktion kan anses vara hans största bedrift. Faraday utnyttjade sin upptäckt rent praktiskt genom att bygga världens första elektriska dynamo – som dagens elektriska generatorer alltså härstammar från. 

Michael Faraday var en blygsam man som inte brydde sig om vare sig ryktbarhet eller pengar och som faktiskt tackade nej till att bli adlad. Även om Faraday saknade en grundläggande utbildning, blev han en av de största vetenskapsmännen genom tiderna.
 
Information hämtad från Allt om vetenskap

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela