VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV NIKOLAUS KOPERNIKUS

Publicerad 2013-01-16 13:06:00 i Allmänt, Fysik,

Nikolaus Kopernikus, 1473 – 1543, polack-tysk

 
Under tusentals år trodde man att jorden var ett overksamt fixerat objekt­ som allting i universum snurrade runt. Genom att placera solen i centrum av solsystemet utmanade Kopernikus tron på universum och jordens roll i detta sammanhang. I boken ”The Revolution of the Heavenly Spheres”, publicerad 1543, skrev han att jorden snurrade såväl runt sin egen axel som runt solen. I och med denna bok lades grunden till modern astronomi men också början till modern vetenskap. Kopernikus arbete ledde till Galileo som i sin tur banade väg för Newtons arbete. 

Kopernikus var en mångfaldig renässansman­. Han var läkare, matematiker, ekonom och diplomat med ett intresse för amatörastronomi. Han kan mycket väl vara den största av alla amatörastronomer. Han var en ämbetsman vid katedralen i Frauenberg och det var från ett litet torn på katedralens mur som han gjorde sina observationer. Kopernikus hade bara sina ögon som verktyg, det dröjde ytterligare 100 år innan teleskopet uppfanns. 

1512 började Kopernikus samla data och utveckla sin teori men han dröjde med att publicera sina resultat. Några forskare tror att det beror på att han var rädd för den katolska­ kyrkan, medan andra menar att han var perfektionist och var mer rädd för att kritiseras. Tyvärr gjorde hans väntan att han endast såg sin bok i färdigt skick en gång och det var samma dag som han dog. Och inte oväntat förbjöd kyrkan hans bok mellan 1616 och 1835.
 
Text- & bildkälla: http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2826

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela