VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV JAMES CLERK MAXWELL

Publicerad 2013-03-06 10:40:00 i Allmänt, Fysik,

James Clerk Maxwell, 1831 – 1879, skotte

Einstein beskrev Maxwells arbete som ”det mest grundliga och givande inom vetenskapen sedan Newton”. Maxwell var ett underbarn och höll sin första föreläsning vid 15 års ålder. Han var mångfaldig och intresserade sig för allt från Saturnus ringar till lagarna om termodynamik. Hans viktigaste forskning var dock inom elektromagnetism. 

Maxwell uppfann de fyra ekvationerna som bär hans namn och förklarade de grundläggande lagarna om elektricitet och magnetism, en enad teori om elektromagnetism. Maxwells ekvationer visade att hastigheten­ av elektromagnetiska vågor­ var ungefär samma som ljusets hastighet, 300 000 km/sekund. Det var faktiskt Maxwell som först lade fram förslaget att ljus var ett slags elektromagnetisk strålning. Han hittade svaret i Newtons tidigare experiment med ett prisma och förklarade varför vitt ljus bröts ned till regnbågens alla färger. Varje färg har olika frekvens som ökar från en kort frekvens hos blått till den längre frekvensen hos rött ljus. 

Ljus var inte längre ett mysterium, det var helt enkelt olika frekvenser av strålning. Maxwell sa att det betyder att det borde finnas strålningsfrekvenser hos andra ämnen än ljus, vilket visade sig vara helt korrekt när Heinrich Hertz genererade de första radiovågorna. Nu spreds kunskapen­ om elektromagnetiskt spektrum och radio, tv och mobiltelefoner är resultat­ av Maxwells forskning.
 
Information och bild hämtad från Allt om Vetenskap

Kommentarer

Postat av: Linnea

Publicerad 2013-03-08 17:45:38

Bara 15 år gammal?!
Den här bloggen är verkligen ett jättekul och intressant initiativ. Keep up the good work!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela