VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

PORTRÄTT AV JOHN DALTON

Publicerad 2013-03-13 09:11:00 i Allmänt, Kemi,

John Dalton, 1766 – 1844, engelsman

Vissa av världens största vetenskapsmän var väldigt utåtriktade medan andra levde enbart för vetenskapen­. John Dalton tillhörde de sistnämnda, en enstöring som aldrig gifte­ sig och hade få vänner. Men Dalton var en vetenskaplig revolutionär. Det var han som skapade den moderna atomteorin. 
I antikens Grekland fanns filosofiska funderingar runt materia och atomer. Forskare och vetenskapsmän, som Newton, trodde på den filosofin men det var också allt det var, en filosofi istället för en teori som kunde testas i ett laboratorium. 

Dalton publicerade 1805 ett alster som förespråkade att grundämnenas atomer hade en unik massa och att atomerna kombinerades i enkla förhållanden. Skriften innehöll också den första atomviktstabellen för 21 ämnen, en föregångare till det periodiska systemet. 

Dalton lade grunden till den atomteorin som den i stort sett ser ut idag. Sedan Daltons tid har vi lärt oss några saker till – vi vet att atomer kan skapas eller förstöras via kärnreaktioner som man inte kände till under Daltons tid. Vi vet också att vissa grundämnen kan existera i olika former, isotoper. 

Men i grunden hade John Dalton helt rätt. Hans atomteori konverterade alkemi till modern kemi. Hans arbete har lagt grunden till så mycket i dagens värld där vi tar för givet att atomer är byggstenarna i materia, att varje vattenmolekyl är uppbyggd av två väteatomer och en syreatom medan varje koldioxidmolekyl är en kolatom och två syreatomer och att det sitter ett periodiskt system på väggen i varje labb. 

Liksom många av hans gelikar hade Dalton intressen som täckte många områden. Han hade en livslång fascination inför färgblindhet som han själv led av och han kunde bara se blått, lila och gult. Dalton ville att hans ögon skulle bevaras efter hans död ur forskningssynpunkt. 1995 kunde forskare med hjälp av moderna genteknik identifiera den gen i Daltons dna som orsakade hans färgblindhet.
 
Informationskälla: Allt om Vetenskap

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela