VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

VECKANS KLURING V. 12

Publicerad 2013-03-22 10:28:00 i Allmänt, Veckans kluring,

Vilken djurgrupp kan utan problem upplagra stora mängder tungmetaller i kroppen?
 
1) Daggmaskar
 
2) Myror
 
3) Gråsuggor
 
Bildkälla: http://www.schoolido.se/files/images/Fysik/Karnfysik/fokus_karnfysik_
periodiskasystemetgrundamnenkemimateria_ss71881480.jpg

VARFÖR BRINNER INTE STEARINLJUSETS VEKE UPP?

Publicerad 2013-03-21 10:18:00 i Allmänt, Fysik,

Ett stearinljus fungererar genom att veken suger smält stearin som sedan övergår till ånga som antänds, vilket resulterar med lågan som vi ser. Det är alltså inte själva veken som brinner. 
 
Veken består till största delen av bomull som i vanliga fall brinner väldigt bra. Därför smörjer man in den med medel som gör det svårare att brinna. Men för att man från början ska kunna tända ljuset lägger man till vax som är lättantändligt. 
 
När veken blivit så lång att den översta delen av veken slutat suga upp stearin brinner den upp och försvinner. 
 
Läs mer om stearinljustillverkning HÄR
Inspiration hämtad från Illustrerad vetenskap
 
Bildkälla: http://www.kommun.kiruna.se/upload/17847/Levande%20ljus.jpg

VECKANS KLURING V. 11

Publicerad 2013-03-15 09:46:00 i Allmänt, Veckans kluring,

Vad betyder ordet robot egentligen?
 
1) Det kommer av det grekiska ordet "robotium", som betyder maskin
 
2) Det kommer av det tjeckiska ordet "robota", der betyder slavarbete.
 

PORTRÄTT AV JOHN DALTON

Publicerad 2013-03-13 09:11:00 i Allmänt, Kemi,

John Dalton, 1766 – 1844, engelsman

Vissa av världens största vetenskapsmän var väldigt utåtriktade medan andra levde enbart för vetenskapen­. John Dalton tillhörde de sistnämnda, en enstöring som aldrig gifte­ sig och hade få vänner. Men Dalton var en vetenskaplig revolutionär. Det var han som skapade den moderna atomteorin. 
I antikens Grekland fanns filosofiska funderingar runt materia och atomer. Forskare och vetenskapsmän, som Newton, trodde på den filosofin men det var också allt det var, en filosofi istället för en teori som kunde testas i ett laboratorium. 

Dalton publicerade 1805 ett alster som förespråkade att grundämnenas atomer hade en unik massa och att atomerna kombinerades i enkla förhållanden. Skriften innehöll också den första atomviktstabellen för 21 ämnen, en föregångare till det periodiska systemet. 

Dalton lade grunden till den atomteorin som den i stort sett ser ut idag. Sedan Daltons tid har vi lärt oss några saker till – vi vet att atomer kan skapas eller förstöras via kärnreaktioner som man inte kände till under Daltons tid. Vi vet också att vissa grundämnen kan existera i olika former, isotoper. 

Men i grunden hade John Dalton helt rätt. Hans atomteori konverterade alkemi till modern kemi. Hans arbete har lagt grunden till så mycket i dagens värld där vi tar för givet att atomer är byggstenarna i materia, att varje vattenmolekyl är uppbyggd av två väteatomer och en syreatom medan varje koldioxidmolekyl är en kolatom och två syreatomer och att det sitter ett periodiskt system på väggen i varje labb. 

Liksom många av hans gelikar hade Dalton intressen som täckte många områden. Han hade en livslång fascination inför färgblindhet som han själv led av och han kunde bara se blått, lila och gult. Dalton ville att hans ögon skulle bevaras efter hans död ur forskningssynpunkt. 1995 kunde forskare med hjälp av moderna genteknik identifiera den gen i Daltons dna som orsakade hans färgblindhet.
 
Informationskälla: Allt om Vetenskap

HUR FUNGERAR IMMUNFÖRSVARET?

Publicerad 2013-03-12 09:08:00 i Allmänt, Biologi,

Vilka celltyper gör att kroppen kan bekämpa till exempel bakterier?
 
Illustrerad vetenskap har lagt upp en bra artikel om detta! Tryck HÄR
Bildkälla: http://illvet.se/kroppen/hur-fungerar-immunforsvaret

VECKANS KLURING V. 10

Publicerad 2013-03-08 10:19:00 i Allmänt, Veckans kluring,

År 1905 blev de båda engelska bröderna Alfred och Albert Stratton de första som dömdes för mord baserat på en helt ny typ av bevis – vilket?
 
1) Tandkort
 
2) Fingeravtryck
 
3) DNA 
 
Bildkälla: http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2012/09/thief.jpg

HUR TAS BLYERTS BORT MED ETT SUDDGUMMI?

Publicerad 2013-03-07 10:51:00 i Allmänt, Kemi,

Blyerts är egentligen grafit, grundämnet kol där atomerna är organiserade i skikt. När du skriver med en blyertspenna fastnar några av dessa kolskikt på papprets ojämna yta, vilket gör att du kan se en text eller liknande. När du sedan använder suddgummit, har den en klistrig yta som blyertsen lättare fastnar på än pappret, därför försvinner texten från pappret. 
 
Läs mer om Grafit HÄR
 
Inspiration hämtad från Illustrerad Vetenskap
 
Bildkälla: http://static.freepik.com/bild-fritt/ritning-suddgummi-skriva-suddgummin_3301606.jpg

PORTRÄTT AV JAMES CLERK MAXWELL

Publicerad 2013-03-06 10:40:00 i Allmänt, Fysik,

James Clerk Maxwell, 1831 – 1879, skotte

Einstein beskrev Maxwells arbete som ”det mest grundliga och givande inom vetenskapen sedan Newton”. Maxwell var ett underbarn och höll sin första föreläsning vid 15 års ålder. Han var mångfaldig och intresserade sig för allt från Saturnus ringar till lagarna om termodynamik. Hans viktigaste forskning var dock inom elektromagnetism. 

Maxwell uppfann de fyra ekvationerna som bär hans namn och förklarade de grundläggande lagarna om elektricitet och magnetism, en enad teori om elektromagnetism. Maxwells ekvationer visade att hastigheten­ av elektromagnetiska vågor­ var ungefär samma som ljusets hastighet, 300 000 km/sekund. Det var faktiskt Maxwell som först lade fram förslaget att ljus var ett slags elektromagnetisk strålning. Han hittade svaret i Newtons tidigare experiment med ett prisma och förklarade varför vitt ljus bröts ned till regnbågens alla färger. Varje färg har olika frekvens som ökar från en kort frekvens hos blått till den längre frekvensen hos rött ljus. 

Ljus var inte längre ett mysterium, det var helt enkelt olika frekvenser av strålning. Maxwell sa att det betyder att det borde finnas strålningsfrekvenser hos andra ämnen än ljus, vilket visade sig vara helt korrekt när Heinrich Hertz genererade de första radiovågorna. Nu spreds kunskapen­ om elektromagnetiskt spektrum och radio, tv och mobiltelefoner är resultat­ av Maxwells forskning.
 
Information och bild hämtad från Allt om Vetenskap

HUR FUNGERAR EGENTLIGEN EN PEKSKÄRM?

Publicerad 2013-03-05 10:22:00 i Allmänt, Fysik,

Det yttersta skiktet på skärmen kan lagra elektrisitet, och när ett finger dras på särmen, förändras det elektriska fältet när en del av laddningen överförs till ditt finger, på så sätt kan sensorer känna av hur långt du dragit fingret, var du dragit fingret o.s.v. Detta resulterar tillslut i att informationen om vad du gjort med ditt finger skickas till styrcentret och utför den önskade uppgiften. 
 
Inspiration hämtad från Illustrerad Vetenskap
 
Bildkälla: http://www.ovblog.se/2012/11/08/ta-med-dig-sidan-i-mobilen/smartphones/

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela