VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

VECKANS KLURING V. 46

Publicerad 2012-11-16 12:02:00 i Allmänt, Veckans kluring,

Hur stora djur kan en köttätande kannväxt "äta"?
 
1) Gräshoppor
 
2) Flugor
 
3) Möss
 
4) Myror
 
Bildkälla: http://www.lawrence.edu/dept/theatre/lump/images/index.1.jpg

KAN VARMT VATTEN FRYSA SNABBARE ÄN KALLT?

Publicerad 2012-11-16 09:24:00 i Allmänt, Fysik,

Svar: Ja
 

Fenomenet kallas mpemba-effekten och är väldigt omtalat. Man vet inte exakt hur och varför. Men man tror att anleningen till att varmt vatten kan frysa snabbare är att en del vatten avdunstar och att mängden vatten att frysa därför minskar, vilket resulterar i kortare frystid. 
 
Läs mer HÄR!
Bildkälla: http://www.lchf-recept.se/wp-content/uploads/2009/03/lchf-vatten.jpg

VAD BESTÅR KROPPEN TILL STÖRSTA DEL AV?

Publicerad 2012-11-15 14:08:00 i Allmänt, Biologi,

97,85 % av kroppen består av följande grundämnen

65 % Syre – ingår i nästan alla ämnen
18 % Kol – ingår i nästan alla ämnen
10 % Väte – ingår i nästan alla ämnen
3% Kväve – proteiner och DNA
1,5 % Fosfor – DNA, skelett och tänder
0,35 % Kalcium – skelett, tänder och blod

Läs mer HÄR!

Bildkälla: http://www.phbalans.se/Filer/kropp.gif

PORTRÄTT AV ALBERT EINSTEIN

Publicerad 2012-11-14 13:58:00 i Allmänt, Fysik,

Albert Einstein, 1879 – 1955, tysk-schweizare-amerikan
 
Einstein föddes i Tyskland den 14 mars 1879. Uppmuntrad av pappan som var elingenjör, studerade Einstein vid Zürich Polytechnic Institute tills han var 21 och fick sedan anställning på det schweiziska patentverket. 

Einstein gav oss en modern verklighetsvision. Hans relativitetsteori räknas fortfarande som den bästa teorin som vi har idag för att förklara universum. 
Om någon vetenskapsman kan beskrivas med en ekvation så är det Einstein. E=Mc² är utan tvekan världens mest kända ekvation och dess upptäckare är världens mest välkända vetenskapsman. 
E=Mc² var den del av Einsteins arbete om relativitet som vände upp och ner på mycket av Newtons arbete. Einstein demonstrerade att rymd och tid inte är absolut. Vi lever i ett relativitetsuniversum. I Einsteins universum formar materia och energi rymd och tidens gång.

Tidsförvrängning Bild av en förvrängd klocka mot en stjärnhimmel. Detta representerar den förvrängning av tiden som uppstår vid hastigheter nära ljusets och i starka gravitationsfält. Effekten påvisades av Einstein.

Men vad exakt betyder E=Mc²? Rent grundmässigt att massa är otroligt koncentrerad energi. Vilket objekt­ som helst med massan M kan ses innehålla energin E. Det är E=M-delen, c är ljusets hastighet (300 000 km/s). Här finns förklaringen till exempelvis­ atombombens och solens kraft. 
Även om E=Mc² förklarar hemligheten med materia, så var det inte Einsteins viktigaste teori. Det var hans teori om gravitation, känd som den allmänna relativitetsteorin, som beskrivs ”som det största klivet inom vetenskaplig föreställning i historien”. Det var den första egentliga gravitationsteorin sedan Newton och den publicerades 1915. Enligt den kan gravitation påverka tid och rum. Som exempel, solens gravitation kan ändra tid och rum så att summan av en kvadrats vinklar inte längre blir 360 grader. 
Före Einstein hade ingen tänkt på att gravitation ändrar tid och rum. Den allmänna relativitetsteorin ledde bland annat till big bang-teorin om universums ursprung och förutspådde­ existensen av svarta hål. 
Einstein fick nobelpriset i fysik 1921 för sitt arbete om den fotoelektriska effekten.

VARFÖR SER EN SNÖFLINGA UT SOM DEN GÖR?

Publicerad 2012-11-13 13:52:00 i Allmänt, Fysik, Kemi,

En snöflinga skapas i molnen. När temperaturen är tillräckligt låg, fryser den kondenserande vattenågan. På grund av vattenmolekylens uppbyggnad får en snöflinga en form av en sexkantig prisma. Dessa prismor fastnar och bygger på varandra vilket så småning om resulterar i en snöflinga. 
 
Hur snöflingan ser ut beror på luftfuktigheten och temperaturen. Flingan på bilden nedan brukar skapas i 10 - 20 minus grader i hög luftfuktighet. 
 
Läs mer HÄR!
 
Bildkälla: http://alltomvetenskap.se/uploaded/image/2012/5/24/vad-__r-sn__.jpg
 

MÅSTE VI STICKA OSS I ARMEN FÖR ATT TA BLODPROV?

Publicerad 2012-11-13 13:33:00 i Allmänt, Biologi,

Svar: Ja
 
Men i framtiden kommer vi antagligen inte behöva göra det. Israeliska forskare har tagit fram ett optiskt instrument som lyser genom huden. Då ser de en högupplöst bild av blodet i venerna och ungefär samma saker som man tittar på i dag när man tar ett blodprov. Det här verktyget har de mätt den genomsnittliga diametern på röda och vita blodkroppar och räknat fram procentandelen för de olika celltyperna, vilket är betydelsefullt vid ställandet av medicinska diagnoser. Provsvaren skulle ges på direkten, vilket skulle kunna spara liv. 
 
Just nu håller forskarna på att effektivisera och förbättra sitt instrument, så inom några år kan denna metod börja användas. 
 
Läs mer HÄR!

Bildkälla: http://www.brukadesign.se/images/products/316111.jpg

PORTRÄTT AV SIR ISAAC NEWTON

Publicerad 2012-11-07 10:02:00 i Allmänt, Fysik,

Sir Isaac Newton, 1642 – 1727, engelsman 


Före Isaac Newton var ren vetenskap egentligen filosofernas fristad där de utvecklade storslagna planer­ baserade på inget mer än deras intellekt­. Newtons teorier däremot var matematiska och kunde bevisas med experiment. På många sätt var nog Isaac Newton världens första sanne vetenskapsman. Under sin livstid upptäckte han gravitationskraften­ och räknade ut hur solsystemet fungerar­. Newton var nyfiken och ville lära sig det mesta. Han var under olika perioder av sitt liv filosof, fysiker, naturvetare, matematiker, uppfinnare, astronom och även alkemist. I hans mest kända arbete, Principia Mathe­matica, beskriver han universell gravitation, de tre rörelselagarna och lade grunden till klassisk mekanik. Han var den första som visade att rörelser av objekt på jorden och planeternas rörelser bestäms av samma naturlagar. Dessa lagar lade grunden för den vetenskapliga revolutionen.

Solsystemet. Newtons upptäckt av gravitationen gav honom möjlighet att förklara hur och varför solsystemet fungerar.

En annan av Newtons kända upptäckter är hur ljuset beter sig. När solljus passerar genom ett prisma kommer alla spektrats färger fram, från rött till violett. Det verkar självklart för oss idag men Newton var den första som kom fram till att vitt ljus är uppbyggt av alla färgerna i spektrat. 
Det här är bara de viktigaste av Newtons upptäckter. Han uppfann även spegelteleskopet 1668 eftersom han trodde det var omöjligt att göra en teleskoplins som inte förvrängde färgerna (kromatisk avvikelse).

Kopia av det andra spegelteleskopet ritat och byggt 1671 av engelske astronomen­ sir Isaac Newton. Han presenterade spegelteleskopet 1672 vid Royal Society i London.

Ett spegelteleskop (reflektor) fokuserar ljus med hjälp av en parabolspegel som reflekterar till en annan spegel högre upp i teleskopet. Den spegeln reflekterar i sin tur bilden till okularet. 
Som matematiker upptäckte han binomialteorem och utvecklade differential- och integralkalkyl. Men han tillbringade faktiskt mer tid som alkemist än han gjorde som vetenskapsman­ i modern betydelse. Newton skrev mycket om alkemi och försökte förgäves hitta en ”de vises sten” som kunde få vanlig metall att förvandlas till guld. 
Den välkända historien om det fallande­ äpplet som träffade Newton i huvudet och ledde till hans insikt om gravitationen är en myt.

Informationen är tagna HÄR ifrån!

TIO VETENSKAPSMÄN SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN

Publicerad 2012-11-07 09:10:00 i Allmänt,

I tio veckor framöver kommer det varje vecka här på bloggen komma ut ett portsätt av en vetenskapsman som hjälpt till att förändra välden med sina upptäckter. 
 
De som kommer att tas upp är: 
1)  Sir Isaac Newton 
2)  Albert Einstein
3)  Louis Pasteur
4)  Galileo Galilei
5)  Charles Darwin
6)  Nikolaus Kopernikus
7)  Antoine Laurent Lavoisier
8)  Michael Faraday
9)  James Clerk Maxwell
10) John Dalton
 
Läs med nöje! 
 
 

ÄR HUDENS BAKTERIEFLORA VIKTIG?

Publicerad 2012-11-06 09:58:00 i Allmänt, Biologi,

Svar: Ja
 
Att det är viktigt att ha en bra bakterieflora i magen har du säkert hört, men det är lika viktigt att ha bra bakterieflora på huden som är vårt största organ. Det har nämligen visat sig att en god bakterieflora på huden samarbetar med vårt immunförsvar i skyddandet mot skadliga mikroorganismer.
 
Nästa steg är att ta reda på huruvida hudåkommor som eksem och psoriasis möjligen kan orsakas av obalans i hudens bakterieflora.
 
Läs mer HÄR!
Bildkälla: http://alltomvetenskap.se/hudbakterier-haller-dig-frisk.aspx?article=7372

VECKANS KLURING V. 45

Publicerad 2012-11-05 09:41:35 i Allmänt, Biologi, Veckans kluring,

Vem ligger bakom evolutionsteorin och citatet "The survival of the fittest" (="det naturliga urvalet")? 
 
1) Charles Darwin
 
2) Galileo Galilei
 
3) Michael Faraday
 
4) John Dalton
 

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela