VETENSKAPSBLOGGEN

"Vetenskap löser aldrig ett problem utan att skapa tio fler"

VARFÖR BLIR MUSKLERNA STÖRRE NÄR MAN TRÄNAR?

Publicerad 2013-01-29 09:32:00 i Allmänt, Fysik,

När man tränar behöver musklerna mer energi för att kunna arbeta. Energin utvinns ur socker och fett inne i muskelcellerna, bland annat i speciella "rum" i cellen som kallas mitokondrier. När man tränar mycket anpassar musklerna till detta och fler mitokondrier bildas i cellerna. Dessutom bildas fler blodkärl i muskeln så den får mer syre. Muskeln blir alltså större för att muskelcellerna får fler mitokondrier och mer protein som kan utföra muskelarbetet. 
 
Bildkälla: http://www.kinesiologi.se/bilder/auto.jpg
Inspiration: "Frågvis? del 2" av SU och Vetenskapsrådet

PORTRÄTT AV NIKOLAUS KOPERNIKUS

Publicerad 2013-01-16 13:06:00 i Allmänt, Fysik,

Nikolaus Kopernikus, 1473 – 1543, polack-tysk

 
Under tusentals år trodde man att jorden var ett overksamt fixerat objekt­ som allting i universum snurrade runt. Genom att placera solen i centrum av solsystemet utmanade Kopernikus tron på universum och jordens roll i detta sammanhang. I boken ”The Revolution of the Heavenly Spheres”, publicerad 1543, skrev han att jorden snurrade såväl runt sin egen axel som runt solen. I och med denna bok lades grunden till modern astronomi men också början till modern vetenskap. Kopernikus arbete ledde till Galileo som i sin tur banade väg för Newtons arbete. 

Kopernikus var en mångfaldig renässansman­. Han var läkare, matematiker, ekonom och diplomat med ett intresse för amatörastronomi. Han kan mycket väl vara den största av alla amatörastronomer. Han var en ämbetsman vid katedralen i Frauenberg och det var från ett litet torn på katedralens mur som han gjorde sina observationer. Kopernikus hade bara sina ögon som verktyg, det dröjde ytterligare 100 år innan teleskopet uppfanns. 

1512 började Kopernikus samla data och utveckla sin teori men han dröjde med att publicera sina resultat. Några forskare tror att det beror på att han var rädd för den katolska­ kyrkan, medan andra menar att han var perfektionist och var mer rädd för att kritiseras. Tyvärr gjorde hans väntan att han endast såg sin bok i färdigt skick en gång och det var samma dag som han dog. Och inte oväntat förbjöd kyrkan hans bok mellan 1616 och 1835.
 
Text- & bildkälla: http://alltomvetenskap.se/index.aspx?article=2826

 

VARFÖR BLIR DET TIDVATTEN?

Publicerad 2013-01-15 13:02:00 i Allmänt, Fysik,

Alla föremål på jorden, inklusive vattet på jorden hålls på plats av jordens dragningskraft, den så kallade gravitationen. Men våra hav påverkas också av månens dragningskraft eftersom det inte sitter "fast" på jorden på samma sätt som landmassan. Då månen roterar jorden och beroende på var månen befinner sig runt jorden blir det hög- eller lågvatten på olika platser. Nedan ser du en förklarande bild på detta. 
 
Bildkälla: http://www.edu.helsinki.fi/astel-ope/ruotsi/strukturer/images/tidvatten.jpg
Inspiration hämtad från boken "Frågvis? del 2" utgiven av SU och Vetenskapsrådet. 
 
 

VECKANS KLURING V. 2

Publicerad 2013-01-11 12:05:00 i Allmänt, Veckans kluring,

Vilket av följande djur går INTE i dvala på vintern? 
 
1) Björn
 
2) Hermelin
 
3) Igelkott
 
4) Fladdermus
 
Bildkälla: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vinter.jpg
 
 

PORTRÄTT AV CHARLES DARWIN

Publicerad 2013-01-09 12:54:00 i Allmänt, Biologi,

Charles Darwin, 1809 – 1882, engelsman

Charles Darwin har orsakat lika många kontroverser efter sin död som han gjorde under sin livstid. Även under Darwins tid trodde hängivna kristna att hans evolutionsteori skulle undergräva religionen och idag, framför allt i USA, pågår en het debatt mellan evolutionister och kreationister. 
1831 inbjöds en ung Darwin att följa med på en expedition ombord HMS Beagle. Det kom att bli en av de mest framgångsrika resorna i vetenskapens historia. De prover och den kunskap som Darwin samlade på sig under de fem åren på Beagle var otroligt viktiga och lade grunden för hans arbete med att utveckla evolutionsteorin. I Sydamerika hittade han fossiler av utrotade djur som liknade moderna arter. På Galapagosöarna hittade han sköldpaddor och finkar som skilde sig från en ö till en annan, som om de utvecklats oberoende av varandra under tusentals år. Darwin drog slutsatsen att de alla kom från en gemensam förfader men hade utvecklats olika för att anpassa sig till maten och livsbetingelserna på de olika öarna. Med hans egna ord: ”när man ser nyanserna och mångfalden i strukturen hos en liten, nära besläktad grupp av fåglar, blir man upprymd av tanken att från en ursprunglig brist på fåglar på dessa öar, har en art valts ut och modifierats för olika ändamål”.

Illustration som visar den mänskliga evolutionen Till vänster, Proconsul (23–15 miljoner år sedan) avmålad hypotetiskt som en afrikansk apa med både primitiva och framskridna drag. Australopithecus afarensis (3,7 – 2,5 miljoner år sedan) utvecklades och gick upprätt. Homo habilis (2,5 – 1,8 miljoner år sedan) påminner om Australopithecus men använde­ verktyg av sten. Homo erectus (1,5 miljoner år sedan) dök upp i Afrika, använde sig av eld, verktyg av trä och utvandrade till Eurasien. Homo neanderthalensis (200 000 år sedan) levde i Europa och Mellanöstern och är nära besläktad med dagens moderna människa.

Darwin var inte den första vetenskapsman som trodde att allt liv på jorden utvecklats gradvis från några få gemensamma förfäder. Han publicerade en bok 1859, The Origin av Species, där han presenterade en mekanism för evolution tillsammans med bevismaterial. Han kallade processen som får arter att anpassa sig efter miljön för naturligt urval. Processen leder till evolutionär förändring när individer med särskilda egenskaper anpassade för att överleva föder ungar med samma egenskaper. Då Darwin levde visste man inte, som vi gör idag, att dessa egenskaper går i arv från generation till generation via generna. 
Darwin revolutionerade inte bara hela biologivärlden utan förändrade människors sätt att se på sig själva och på världen. Tanken på människan som en guds skapelse och överlägsen art ändrades för alltid efter Darwin. Vi är en art bland många på den här planeten. Och om evolutionen ledde fram till ett komplicerat liv på jorden kan det mycket väl ha lett till liv någon­ annanstans i universum. 
På grund av sin forskning ändrades Darwins tro. I sin ungdom studerade han för att bli präst men när han dog var Darwin agnostiker.

Text hämtad från Allt om Vetenskap!

HUR KAN MAN VETA HUR GAMMAL JORDEN ÄR?

Publicerad 2013-01-08 12:49:00 i Allmänt, Biologi, Fysik, Kemi,

 
Det görs genom att undersöka berggrunden. Det är nämligen så att grundämnenas isotoper sönderdelas med en bestämd hastighet. Genom att jämföra dessa sönderdelade ämnen med mängden "osönderdelade", kan man bestäma för hur länge sedan ämnet började sönderdelas. Därav kan man uppskatta jordens ålder till ungefär 4,4 - 4,6 miljarder år. 
 
Inspiration hämtad HÄR!
 
Bildkälla: planet-earth.jpg

Om

Min profilbild

VETENSKAPSBLOGGEN

Hej! Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap. Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen! Har du någon synpunkt eller tips till mig? Skriv en kommentar! Carolina

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela