För att en växt ska kunna föröka sig har den kärnor. Vindruvor har alltså kärnor för att när en druva äts eller faller ned på marken, ska en ny vindruvsplanta börja växa, så arten ökar i antal.
De kärnfria druvorna är inte "naturliga", människan har genmodiferat dem. Med det menas att vi ändrat plantans gener, så de får de egenskaper vi önskar.
Men när vindruvan inte har kärnor kan den ju inte föröka sig själv. Men med hjälpa av att plantera en så kallad stickling är det möjligt. En stickling är ett nytt skott på vindruvsplantan. Om man planterar den i en kruka kommer en ny växt börja växa, med samma gener som den ursprungliga plantan. På så sätt lever den kärnfria vindruvsplantan vidare.
Som bekant snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn, vilket motsvarar 24 timmar. Det gör att att vi på jorden får dag och natt. Om jorden roterade snabbare eller långsammare än vad den gör, skulle det få konsekvenser för klimatet.
Långsammare rotation skulle leda till större skillnad i temperatur mellan dagen och natten. Havsströmmarna skulle även förändras, vilket skulle leda till att värmen inte skulle fördela sig på samma sätt som i dag.
Snabbare rotation skulle leda till att dagarna blev kortare och kallare. Det skulle också bli ett stormigare klimat.
Om jordens rotation skulle stanna helt, skulle havsvattnet dras mot polerna och orsaka stora översvämningar. Vid ekvatorn skulle därför större landyta uppstå eftersom vattnet dragits mot polerna. På bilden nedan ser du en skiss på hur det skulle kunna se ut.
"Din kropp är ett finstilt samspel mellan tiotusentals miljarder celler. Varje cell har små mottagare, receptorer, som gör att den kan känna av och anpassa sig till omgivningen. Robert Lefkowitz och Brian Kobilka belönas med 2012 års Nobelpris i kemi för banbrytande upptäckter där de har kartlagt en betydelsefull familj av sådana receptorer: G-proteinkopplade receptorer"
Vad är G-proteinkopplade receptorer? Läs om det HÄR!
"Serge Haroche och David J. Wineland har på var sitt håll uppfunnit och utvecklat banbrytande metoder för att mäta och styra enstaka partiklar och fått dem att utföra konster enligt kvantfysikens regler på ett sätt som man tidigare inte trodde var möjligt."
Nobelveckan pågår från måndagen den 8:e oktober till den 15:e! Under denna vecka får vi reda på vilka som blir belönade med det ärofyllda Nobelpriset för sin forskning! Så här ser hållpunkterna ut:
Måndag klockan 11.30: Fysiologi och medicin. Plats: Karolinska institutet.
Tisdag klockan 11.45: Fysik. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.
Onsdag klockan 11.45: Kemi. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.
Torsdag klockan 13.00: Litteratur. Plats: Svenska akademin.
Fredag klockan 11.00: Fredspriset, Plats: Oslo.
Måndag 15 oktober klockan 13.00: Ekonomipriset. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.
Du kommer i håg lättare och mer om du omformar minnena till ord och bilder. Repetition och nattsömn är också två viktiga komponenter.
När du hälsar på någon ny underlättar du minnet genom att repetera namnet som t.ex. "Det var trevligt att träffa dig, Sofia. Jag hoppas att vi snart ses igen, Sofia" och därefter återkallar hur personen såg ut. Det underlättar om du är helt fokuserad på vad han eller hon heter och inte tänker på annat.
Den 31 augusti förekom det en så kallad "koronal massutkastning" på solen. Med det menas att superhet plasma slungades ut från solens korona i över 5 miljoner kilometer i timmen. Utbrottet fångades av tre observationskameror. Vilket du kan se här:
Satellitövervakningen har hittills hittat 13000 berg, men enligt forskargruppen vid Scripps Institution of Oceanography finns det förmodligen mer än 100000 undervattensberg med en höjd av över 1000 meter.
Ett forskarlag har studerat en bergskedja i Atlanten där det högsta berget var 4500 meter över havsbotten! Den kartlagda bergskedjan kännetecknas av att den har extremt branta berg med flata toppar. Den ligger 20 mil sydväst om Sydafrika! Forskningen om undervattensbergskedjorna har bara börjat och forskarna hoppas vid vidare studier att hitta något som berättar om jordens inre samt ekosystemet i området.
Merkurius är planeten som ligger närmast solen. Den har en yttemperatur på över 400 grader. Kan det då vara möjligt att det funnits vatten där? Ny forskning som NASA har gjort tyder på att så kan vara fallet. Kratrarna på Merkurius yta kan eventuellt innehålla fruset vatten, alltså is. I teleskop observerade man under början av 1990-talet reflekterande ytor vid Merkurius poler vilket är karaktäristiskt för is! Om det kan vara möjligt måste det finnas en skyddande yta ovanför isen som håller den kall. Några slutsatser om det här vill man inte dra, men man hoppas i framtiden kunna konstatera hur det egentligen är.
Nya forskningsresultat visar att för var 5:e person kan det faktiskt vara negativt att träna! Vad, hur och när man ska träna måste individanpassas. Alla reagerar nämligen mycket olika på träning.
Får du mycket lätt bättre kondition eller ligger konditionen på samma nivå hur mycket du än tränar? Med hjälp av en analys av ditt blodprov kan forskare nu se hur du reagerar på träning!
En person med diabetes tillverkar inte tillräckligt mycket insulin i kroppen. Kolhydraterna du äter bryts ned till sockerarter (glykos) och transporteras ut i blodet. Dessa sockerarter är cellernas energikälla, så du kan spela fotboll, plugga och så din kropp fungerar som den ska. Insulinet behövs för att öppna ”dörren” till cellerna så de kan förbruka energin. Om du då saknar tillräckligt med insulin kommer inte cellerna få tillräckligt med energi och kroppen kommer inte kunna fungera som den ska.
Symtomen för diabetes är därför hög blodsockernivå, viktnedgång då inte kroppen kan ta till sig all energi den tillförs och i följd till detta trötthet . En person med diabetes klass 1 får ofta sjukdomen i tidig ålder och den är delvis ärftlig. För att förbygga det höga blodsockervärdet intas extra insulin varje dag, t.ex. genom en spruta. Klass 2 kommer istället i vuxen ålder och är också delvis ärftlig. Den beror ofta på dina levnadsvanor; risken ökar med övervikt, stress och rökning.
Vispgrädden man köper i affären är egentligen vatten med massiv mängd små små fettkulor i. Dessa kulor omsluts av ett skal (membran) och innuti skalet finns fettet. När du vispar grädden slår man sönder skalet och fettet innuti kommer ut. När det fettet samlas och blandas med luft bildas en ny stabil fluffig struktur - vispgrädde.
Hej!
Jag heter Carolina Broberg och går sista året på gymnasiet. Den här bloggen är mitt projektarbete där mitt syfte är att öka intresset för naturvetenskap.
Jag vill gärna veta vad du tycker om bloggen!
Har du någon synpunkt eller tips till mig?
Skriv en kommentar!
Carolina